Hopp til hovedinnholdet

Vijay Iyer er har opparbeidet seg et stort navn innen jazzen, og i november er vi heldig å få pianisten, komponisten og produsenten Iyer til Stavanger for sin første konsert.

Forfatter: hk

Ved siden av sitt virke som musiker har Iyer vært akademisk aktiv innenfor flere vitenskapelige felt. Han har flere doktorgrader og kunne også valgt en vei som både matematiker og fysiker og han har publisert en rekke artikler basert på sitt akademiske arbeid i både vitenskapelige og populære utgivelser. Iyer valgte imidlertid primært musikken. Etter å ha gitt ut sitt første album i 1995 (Memorophilia) har han gitt ut over 20 album med en rekke forskjellige og unike kritikerroste prosjekter. Han har mottatt en rekke priser og er blitt kåret til Årets jazzartist hele fire ganger av Downbeat Magazine. Han regnes som en av de aller mest toneangivende og respekterte stemmene på den amerikanske jazzscenen.

I løpet av sin musikalske oppvekst ble Iyer eksponert for et bredt spekter av musikalske stilarter og tradisjoner, som indisk tradisjonsmusikk (han har indisk/tamilske foreldre), den vestlige klassiske tradisjonen, samt jazz, rock og populærmusikk. Blant sine fremste inspirasjonskilder nevner han blant annet John Coltrane, Alice Coltrane, Nina Simone, Jimi Hendrix, Duke Ellington, Roscoe Mitchell, Andrew Hill, Julius Hemphill og særlig Thelonious Monk.

Vijay Iyers musikk bærer ofte kjennetegn som rytmisk og harmonisk kompleksitet, drivende energi, faste strukturer samt tydelige referanser til indisk musikk og andre østlige musikktradisjoner. Iyer har også et politisk engasjement som skinner igjennom i hans musikk, og har hatt et spesielt fokus på USAs krig mot terror, samt dennes konsekvenser for den ikke-hvite delen av landets befolkning.

I Norge begeistret han stort da han var Moldejazz sin «Artist in Residence» i 2017. Vijay Iyer legger i høst ut på en solopianoturne og det er i den forbindelse han vil sette seg bak Steinway flygelet på Spor 5 til en eksklusiv solokonsert.

vijay-iyer.com

KJØP BILLETT