Hopp til hovedinnholdet

Cubansk stjernemøte

Forfatter: HK

Få musikere har tatt med seg den cubanske musikkarven inn i mer utfordrende og mangfoldige landskaper enn multiinstrumentalisten Omar Sosa. Karrieren hans strekker seg tilbake til midten av åttitallet, men den skjøt fart på nittitallet da han flyttet til San Fransisco. Sosa har utforsket afrikansk musikk, friimprovisasjon, klassisk musikk og ting som bikker over i ambient – blant mye annet. Gjennom karrieren, hvor han også er blitt Grammynominert en rekke ganger i forskjellige kategorier, har Sosa deltatt i en rekke oppsiktsvekkende samarbeider. I hans musikk finner vi en entusiastisk og grenseløs musikalsk nysgjerrighet i møte med små og store ensembler. Samtidig møter vi også et intimt alvor, blant annet på soloinnspillingene hans.
Mens Stavangerpublikum har fått to fantastiske møter med Omas Sosa på festivalene i 2004 og 2009 sjarmerte og imponerte den unge cubanske vokalisten/fiolinisten Yilian Cañizares stort med sin opptreden i konserthuset under festivalen i 2017.
Cañizares begynte med klassiske studier på Cuba og siktet lenge på å forfølge den tradisjonen –  men etter å ha flyttet til Sveits og blant annet støtt på musikken til den store franske fiolinisten Stephane Grappelli, dreide hun seg mer mot jazzen. Der fant hun plass til sin særegne sangstemme, hvor hun både synger på yoruba, spansk og fransk  – gjerne samstemt eller i harmoni med sitt virtuose fiolinspill. Hun fant også plass til den cubanske arven hun bærer på.
Nå har Sosa og Cañizares som begge bor utenfor Cuba funnet sammen i et spennende musikalsk samarbeid som bl.a. resulterer i deres vakre og personlige utgivelse «Aguas» som kommer 5. oktober og konserter i en rekke europeiske byer inklusiv en eksklusiv konsert på intime Spor 5 i Stavanger.

Omar Sosa

Home