Hopp til hovedinnholdet

Vi tør love en stor musikalsk opplevelse når Nils Økland band entrer scenen på Spor 5

Felespiller Nils Økland har et særskilt talent. Han får folk til å lytte.  Når han spiller er det som om han henvender seg direkte til hver og en som lytter på. Han kan holde medmusikere og lyttere på tå hev, selv om musikken kan være aldri så lavmælt. Nils Økland Bands forrige plate Kjølvatn (ECM) fra 2015 ble av flere anmeldere trukket frem som hans beste utgivelse så langt. Kjølvatn vant en Folkelarmpris og ble nominert til en Spellemann.  På det nye albumet “Lysning”, bandets første utgivelse på HUBRO, har musikerne kommet enda nærmere hverandre. De ulike musikalske stemmene er enda bedre avstemt og resultatet er instrumentalmusikk med spenst, stor dybde og bred appell som gjør at anmeldere og lyttere nok en gang tatt frem de store ordene.

 

Nils Økland er internasjonalt kjent for sin nyskapende spillestil. Han har gitt ut soloalbumene Blå Harding, Bris og Straum på ECM og Rune Grammofon til fantastiske kritikker. Økland har spilt med flere store orkestre, skrevet musikk for London Sinfonietta, film, ballet og teater og spilt på plater med Christian Wallumrød, Arve Henriksen, Åsne Valland Nordli og Bjørnar Andresen. Nils er med i rocketrioen Lumen Drones (ECM) og i improvisasjonsbandet 1982 (Hubro). Både som utøver og komponist har han bygget broer mellom folkemusikk, kunstmusikk og improvisasjonsmusikk.

 

Nils Økland Band består av flere av landets aller fremste musikerne som også er allsidige og åpne i sin tilnærming til mange musikksjangere. Nils har med seg Rolf-Erik Nystrøm (saksofon), Sigbjørn Apeland (trøorgel), Håkon Mørch Stene (slagverk), Mats Eilertsen (kontrabass).

 

Alt det melodiske materialet på “Lysning” er skrevet av Økland, og stammer fra mange ulike prosjekter han har vært involvert i. Arrangementene har blitt utviklet i nært samarbeid med bandet.

 

 

Besetning:

Nils Økland: hardangerfele, viola d’amore og fiolin

Rolf-Erik Nystrøm: alt- og barytosax

Sigbjørn Apeland: trøorgel

Håkon Mørch Stene: perkusjon, vibrafon og gitar

Mats Eilertsen: kontrabass