Hopp til hovedinnholdet

Kristin er en av de mest originale og kritikerroste stemmer i norsk musikk gjennom de siste 25 år. Hennes kunstneriske uttrykk har møtt stor interesse, gjennom mangeårig internasjonal konsertvirksomhet. Hun har bergtatt publikum i Stavanger både i Konserthuset, St Petri kirke og Domkirken tidligere. Hun skulle opptrådt på Spor 5 for første gang i mars, men konserten måtte da utsettes pga korona. Vi er derfor veldig glade for endelig å invitere til konsert fredag 12. september. Publikum vil bl.a. få høre musikken fra Asbjørnsens kritikerroste album «Traces of You» fra 2018.

Forfatter: hk

Copyright bilde: Lars Opstad

Med sterk meloditeft og poetisk lyrikk veves stemmer og strengeinstrumenter i et vakkert, rått og meditativt lydlandskap. Sangene åpnet nytt terreng i Kristins mangefasetterte univers, der musikken bærer avtrykk fra vestafrikansk musikk, vuggesanger og kontemplativ, nordisk jazz. Utgivelsen ble etterfulgt av konserter i Norge, Tyskland, Italia og Spania.
Kristins Traces Of You musikk og hennes personlige tolkninger av afroamerikanske spirituals danner ramme for konserten. Kristin har i en årrekke nytolket og bearbeidet afroamerikanske spirituals, basert på et stort materiale hun arvet av den afroamerikanske sangeren Ruth Reese (1921-90).
Det er alltid en stor opplevelse å høre Kristin på scenen, og det er duket for en unik, intim konsertopplevelse med Kristin og hennes to eminente musikere.

Om Kristin Asbjørnsen:
Kristin Asbjørnsen er sanger og låtskriver med 25 års internasjonal kunstnerisk virksomhet. Hennes originale og kritikerroste stemmeuttrykk har møtt stor interesse. Før Traces Of You i 2018 utgav Kristin det kritikerroste albumet ”I’ll Meet You In The Morning” (Universal/Emarcy 2013) som videreførte hennes mangeårige arbeid med afroamerikanske spirituals. Prisbelønte ”The Night Shines Like The Day” kom i 2009 og hennes soloalbum ”Wayfaring Stranger – A Spiritual Songbook” 2006 (solgte til Platina) og ”Factotum” (Soundtrack – Charles Bukowski/Bent Hamer), markerte for alvor hennes virke som sanger/ låtskriver internasjonalt. I 2021 vil Kristins nye sang ”Believing” fronte Bent Hamers nye norsk-canadiske film ”The Middle Man”. Internasjonal filmlansering 2021.
Kristin har hatt fleresamarbeid med den sørafrikanske acappella gruppen Ladysmith Black Mambazo. I 30 år har Kristin konsertert med pianist Tord Gustavsen, og hun har skapt konsertforestillinger med forfatter Hanne Ørstavik. Kristin var sentral i ensemblene Krøyt, Dadafon og Kvitretten. Kristin har vunnet Spellemannspriser, Alarmpris, Edvardpris, Kanon-pris (Beste Filmmusikk) og den Franske Mondomix-Babel Med Award for sin musikk. I 2018 mottok Kristin Thorbjørn Egners Kardemommestipend (Nopa) for sitt virke. Kristin var bl.a utdannet fra jazzlinja ved Trøndelag Musikkonservatorium. www.kristinasbjornsen.com

Kristin og Olav Torget har utviklet et tett kammerspill gjennom mange års musikalsk samarbeid. Gitarspillet til Olav er i særklasse, hans uttrykk er blant annet utviklet gjennom mangeårig fordypning i sør- og vestafrikanske musikktradisjoner. Olav er flittig brukt gitarist i ulike pop/jazz/verdensmusikk sammenhenger. Hans solo-album «Suburban Jive» 2007 høstet strålende omtaler, og fjorårets ASSU (med Ulla Pirttijärvi/Harald Skullerud) mottok en rekke internasjonale musikkpriser. Olav har også produsert en rekke album for ulike artister.
Anders Engen har med sin særegne musikalitet og subtile spillestil samarbeidet med Kristin i en årrekke, både som produsent for hennes to spirituals-album og som gjestemusiker i hennes ulike ensembler. Anders trakterer flere instrumenter på scenen. Han er fast musiker i Bjørn Eidsvåg band, og har konsertert med artister som Knut Reiersud, Bugge Wesseltoft, Vidar Busk, Anne Grete Preus, Bernhoft, Silje Nergaard, søsknene Bremnes. Anders’ trio Spirit In The Dark (med David Wallumrød/Audun Erlien) utgav i 2015 det kritikerroste albumet Now Is The Time.
Sagt om albumet TRACES OF YOU (2018):
”Kristin Asbjørnsen har kanskje aldri vært bedre. En øm, vakker og bevegende høytidsstund der tap, ulike livsavtrykk og den omskiftende kjærligheten besynges med inkluderende varme.” Aftenposten
«Fabelaktig miks av norsk og afrikansk» Dagbladet
«En musikk som forener sjeler fra Nord og Sør i et åpent rom der universell spiritualitet skinner, fritatt for alle dogmer. Litt etter litt når den inn til oss, vugger oss og styrker oss i vår kjærlighet til en oppriktig vev av kulturelle uttrykk som er vibrerende og delikat» (Qobuz , France)
”Kristin Asbjørnsens nye plate er ikke bare tidløs, den virker også stedløs, og kan fort bli stående som en bauta i hennes musikalske univers”. Vårt Land
«Når alt stemmer. Kristin Asbjørnsen kommer tilbake med et album der stemmer, sanger og strenge-instrumenter går opp i en perfekt helhet…” Dagsavisen
«Spor av Verden.. Det er akkurat der, i disse små øyeblikkene, at verden blir litt lettere å forstå» Klassekampen
«Hver sang er unik, et album som man kan miste seg selv i.» (Hamburger Abendblatt)
«For en stemme! […] Et mesterverk så fint at man vil gråte! (Nurnberger Nachrichten)
«En gigantisk konsert med et grandiost lydbilde og en vanvittig stemme» (SüdwestPress)
«En Magisk mikstur av rytmer og poesi, melodier og sang, Afrika og Skandinavia» (Dresdner N. Nachrichten)
«Kristin har aldri latt seg fange av skandinavia-klisjeer.. Også på det nyeste albumet «Traces of You» går låtskriveren med den formidable stemmen inn på nye musikalske veier, helt til Vest-Afrika.» (Volkstimme.de)
Sagt om albumet I’LL MEET YOU IN THE MORNING (2013 – med afroamerikanske spirituals):
“Det finnes mange versjoner, men utgavene til Kristin Asbjørnsen er definitivt av de vakreste.” P2, Nrk
“Vakkert, vakkert, og totalt uten fakter. Den som ikke blir rørt av denne musikken, må skaffe seg et nytt hjerte.” Dagbladet
“Hennes versjoner av spirituals klinger evige og samtidig dagsaktuelle” Frankfurter Allgemaine, Tyskland
“Jo mer tid du bruker på dette albumet, jo flere favorittlåter vil du finne.” Adresseavisa
“Kristin Asbjørnsens stemme er alene et særtrekk. Den er ru, ja, sprø. Samtidig er den varm og inderlig. Men mest av alt kommer stemmen innenfra den sangen den bærer… I’ll meet you in the morning er en helhet så potent at det er vanskelig å plukke favorittspor.” Vårt Land
“..kraften i hennes stemme fra Nord leder oss inn i hjertet av Afrikas åndelighet… Kristin Asbjørnsen er et eksepsjonelt talent; ingen rask popkomet, derimot en kunnskapsrik, solid låtskriver og fortolker av amerikansk tradisjonsmusikk i møte med jazz og gospel. Drums.de – Tyskland.
“Stemmen til Kristin Asbjørnsen har en nådefull styrke, kledd i grasiøse dufter» Radio France International
“Kristin Asbjørnsen lager en intim og varm folkemusikk med elegant touch av Afrika” Les Inrockuptibles, Frk.