Hopp til hovedinnholdet

Urpremiere for Vestnorsk jazzensemble dedikeres til Jan Erik Kongshaug. Ensemble-mesteren, komponisten og pianisten Jon Balke har tatt på seg oppdraget som kunstnerisk leder for den aller første utgaven av Vestnorsk jazzsenters nye regionale orkesterprosjekt, Vestnorsk Jazzensemble, som i tillegg til Balke samler 13 flotte musikere fra hele regionen i felles musikalsk utfoldelse. Jon Balke vil re-arrangere sin egen musikk for dette nye formatet. En helt avgjørende samarbeidspartner for Jon, som for så mange andre norske jazz-musikere og komponister, har vært lydtekniker Jan Erik Kongshaug, som dessverre gikk bort for to dager siden, 5. oktober 2019. I tillegg til å feire Vestnorsk Jazzensemble sine første konserter, ønsker vi derfor å dedikere hele prosjektet til hans minne; til en fantastisk person og en enorm kunstner.

Forfatter: HK

Ensemble-mesteren, komponisten og pianisten Jon Balke har tatt på seg oppdraget som kunstnerisk leder for den aller første utgaven av Vestnorsk jazzsenters nye regionale orkesterprosjekt, Vestnorsk Jazzensemble, som i tillegg til Balke samler 13 flotte musikere fra hele regionen i felles musikalsk utfoldelse.

Balke sier selv om prosjektet;
«Det er en stor ære å få lov til å forme lanseringen av Vestnorsk Jazzensemble, et orkesterprosjekt som kan bli et viktig kraftsentrum i norsk og utenlandsk musikkliv. Ettersom dette ikke er et prosjekt for nyskrevet musikk, valgte jeg å bruke materiale fra Magnetic North Orchestra, Batagraf og Oslo 13, og rearrangere dette for de fantastiske musikerne som nå er med. Midt i forarbeidet til prosjektet kom plutselig meldingen om Jan Erik Kongshaugs bortgang. Det er slående at nettopp den musikken og de innspillingene jeg var midt oppe i arbeidet med, har jeg tatt opp og mikset sammen med Jan Erik i Rainbow studios forskjellige lokaler gjennom tiårene fra 1985 og oppover. Det føles derfor riktig og viktig å fremføre dette prosjektet som en hyllest til en stor kunstner og ikke minst en unik lytter, som med stor generøsitet tok imot alle musikere i sin storstue og gjorde sitt ytterste for å løfte musikken deres.»

Idéen med et Vestnorsk Jazzensemble er å gi regionens mange profesjonelle (jazz)musikere mulighet til utvikling og stimulering gjennom deltakelse i spennende og nyskapende orkesterprosjekter, og å bidra at det skrives ny musikk for store ensembler og gjøre den tilgjengelig for et stort publikum. Man vil samarbeide med ulike komponister, solister og bandledere, og besetning og instrumentering vil variere fra prosjekt til prosjekt.

Besetningen;
Jon Balke – komponist/arrangør/tangenter/perkusjon
Gro Austgulen – fiolin
Christine Oseland – bratsj
Einar Halle – cello
Elisabeth Lid Trøen – saksofoner
Tor Yttredal – saksofoner
Michael Barnes – saksofoner
Håvard Funderud – trombone
Simen Kiil Halvorsen – trompet
Ivar Kolve – vibrafon/marimba/perkusjon
Magne Thormodsæter – bass
Øyvind Skarbø – trommer
John Derek Bishop – elektronikk/live sampling
Bjørn Tomren – vokal & div.

Prosjektet presenteres også i Bergen fredag 15. november.

Konserten arrangeres i samarbeid med Vestnorsk jazzsenter