Hopp til hovedinnholdet

Gjertruds Sigøynerorkester har ved flere anledninger med forskjellige prosjekter gjestet Spor 5 og alltid har stemningen stått i taket. Det regner vi med skjer også når de har med seg legenden Helge Jordal! Helge Jordal er en av landets mest profilerte og særegne skuespillere. Han er også en utmerket vokalist med stor uttrykkskraft. Gjertruds Sigøynerorkester og Helge arbeider med en konsertforestilling med dikt, fortellinger, sanger og musikk fra sigøyner og taterkulturen. Helge formidler dette på medrivende vis, med fintfølelse, autoritet og kraft.

Forfatter: hk

Deler av dette stoffet har vært fremført ved flere festivaler og konserter siden 2019 og publikum har vært begeistret. GSO og Jordal utvider stadig sitt felles repertoar og videreutvikler materialet til en mer sammenvevd forestilling.

De senere årenes økende tilstrømming av fattige rom, både til Norge og andre EU-land, har aktualisert og synliggjort det stigma sigøynere og rom er utsatt for. GSO og Jordal ønsker å synliggjøre at dette er mennesker som er bærere av usedvanlig rike kulturelle tradisjoner som store deler av europeisk kulturliv i århundrer har hentet inspirasjon fra.

Hovedvekten er på musikk, sanger, dikt og fortellinger fra sigøyner og taterkulturen, men ensemblet gjør også noen avstikkere innom andre sjangere, noe som både skaper et spenn i uttrykket og kan fungere som et «apropos» til forestillingens tema.

BESETNING;
Gjertrud Økland  (fiolin) er primus motor og prímás (ungarsk for musikalsk leder) i Gjertruds Sigøynerorkester. Hun er fiolinist i Stavanger symfoniorkester, men har en frodig frilanskarriere på si’.

Georg Reiss (klarinett, tárogató) er klassisk utdannet men er like mye en jazzmusiker eller utøver av all verdens folkemusikk så sant den kan spilles på klarinett.

Tom Karlsrud (trekkspill) bor i Aurland og arbeider som frilansmusiker, musikkskolerektor og daglig leder i Lærdal musikkproduksjon

Pål Thorstensen (kontrabass) er frilansmusiker fra Risør med solid bakgrunn innen jazz bl.a. fra Moose Loose og folkemusikk bl.a. fra Oslo Tangoforening og Balkansemblet–

Trond Villa (bratsj) er en allsidig musiker kanskje mest kjent som folkrock og balkanfiolinist fra tida i bl.a. Folque, Folk og rackare og Balkansemblet.

Helene Waage (cello, sang) har deltatt i en rekke prosjekter med musikere og kunstnere innen ulike genre, og har særlig samarbeidet mye med norske folkemusikere, bl.a. i folkemusikk­trioen Glima.

Ernest Bangó (cimbalom) bor i Budapest og har spilt med flere av de fremste sigøyner­kapellene i Ungarn, bl.a. med Roby Lakatos. Han har turnert over store deler av verden og også vært solist med flere internasjonale symfoniorkestre.

Helge Jordal (vokal) er en av Bergens virkelige kulturskatter, en fantastisk skuespiller og personlighet med en lang, spennende og prisbelønnet karriere, nå i front for et sigøynerorkester!

www.gjertruds.no