Hopp til hovedinnholdet
  • Søndag 15. desember 2024
  • 19:00
  • St Petri kirke
Kjøp billett

Stille Grender – julekonsert med Eva Bjerga Haugen og band

"Sånn synger du julen inn!" (Stavanger Aftenblad) Eva, Morten, Simen og Thomas elsker jazz og de elsker jul. Nå skal de igjen, og for tredje gang, innta vakre St. Petri kirke med sin vakre julekonsert. Og hva er det man sier? "Én gang er en hendelse, to ganger er en gjentagelse, og tre ganger er en tradisjon." Og er ikke det noe av det viktigste man gjør i desember måned? Nemlig å ta vare på ulike tradisjoner? Så kom og bli med på denne tradisjonen, du også! Som Leif Tore Lindø i Stavanger Aftenblad sa om plateslippkonserten i 2022: "Hvis du går, og ikke er fornøyd, skal jeg vippse deg det billetten kostet."

I 2022, etter flere år på rad med sin tradisjonsrike julekonsert i Skur 2 i Stavanger, spilte disse fire inn en etterlengtet juleplate med egne og særegne arrangementer av noen av de fineste julesangene vi har. Grappa Musikkforlag stod for utgivelsen. Platen mottok fantastiske anmeldelser, og ble bl.a. kåret til årets beste juleplate av det renommerte musikk-tidsskriftet Lira. Den ble også nevnt som en av årets beste juleplater både av Dag og Tid og Dagens Næringsliv. Den ble fysisk utsolgt i samtlige butikker i løpet av desember samme år, og ble streamet over 50 000 ganger på diverse strømmetjenester i løpet av den første uken. I 2023 slapp de ytterligere to singler, og de to utgivelsene har hver jul siden blitt hyppig spilt på NRK P2 Jazz. I anledning årets turné slipper de nok en singel.

Besetning;
Eva Bjerga Haugen (vokal/piano)
Morten Askildsen (gitarer)
Simen Kiil Halvorsen (trompet)
Thomas Bang (kontrabass)

UTDRAG FRA ANMELDELSER:

Her er en av årets beste juleplater. (…) Det samme klarer Eva Bjerga Haugen på sitt intenst neddempede album «Stille grender», der hennes høstvakre røst svever over atmosfæriske gitarer, kontrabass og en naken trompet. Disse utbrukte låtene fremstår som nye meditasjoner.

– Audun Vinger – DN Magasinet, 2022

Eva Bjerga Haugen har en ren og fin stemme som skinner. (…) Men det er stemmen hennes som skinner gjennom med en autoritet og skjønnhet som nesten er sjelden, sammen med det åpne og fine jazzbandet som gjør dette til en plate som, om det ikke hadde vært for at vi kjenner alle låtene som veldig tidsbestemt til jula, like gjerne kunne vært gjort en varm sommerdag. For det er noe med det luftige i uttrykket, det fine og åpne spillet og stemningen som gjør dette til en lys og vakker plate som ikke akkurat forbindes med årets mørke årstid. Dette skyldes i stor grad de fine arrangementene låtene har fått, i hovedsak gjort av Askildsen og Bjerga Haugen. (…) Mot slutten av plata får vi et par ikke fullt så kjente julesanger, som Nils Børge Trovåg Sandviks tekst og Bjerga Haugens melodi i «Nattevåk» og Bernt Støylens norske tekst til Ambrosius av Milanos melodi i «Folkefrelsar til oss kom», før vi får en fin versjon av Randy Newmans «Snow», tre utmerkede møter, før de går i land med «O helga natt» som avslutning.

– Jan Granlie – Salt Peanuts, 2022

Dette vakre albumet, og sangene på det, flyter like vakkert som en krystallklar bekk gjennom et vakkert nordisk landskap! Denne samlingen av tretten kammersanger er som balsam for den moderne manns verkende sjel! Rett og slett vakkert! Bare hør selv!

– Patrick Španko – SK Jazz, 2022

Eva Bjerga Haugen har spelat in en av årets bästa julskivor. (…) Norrmännen kan det här med julmusik – och en av årets riktiga pärlor kommer här från jazzsångerskan Eva Bjerga Haugen i tätt samarbete med gitarristen Morten Askildsen, trumpetaren Simen Kiil Halvorsen och kontrabasisten Thomas Bang. Tillsammans har de valt sina absoluta favoritsånger ur julrepertoaren, musik som de varsamt dissikerat och stöpt om till tretton varsamt framförda spår, där vi hör allt från “O come, all ye faithful” via “Mitt hjerte alltid vanker” till “O helga natt”. Årets fullträff bland julskivorna om du frågar undertecknad.

– Patrik Lindgren – Musikmagasinet Lira, 2022

To for historiebøkene. (…) Joleplater er stort sett ferskvare som det kjem ut altfor mange av. Nokre blir kanoniserte og går inn i sneiset av plater som går i loop store delar av desember. Båe desse platene har bestått, og dei får godkjentstempel mykje godt av same grunn. Her er det to særmerkte røyster som serverer unike tolkingar. Eva Bjerga Haugen og Trygve Seim set bumerket sitt på kvar einaste innspeling dei er med på. Det kontemplative og kammermusikalske pregar innspelingane, og eit par l¨tar har dei felles, elles er dei to innspelingane ganske forskjellige. (…) Uttrykket blir meir samansett. Spennet frå den bluesinspirerte «Stille natt» (som minner om samarbeidet mellom Cassandra Wilson og Brandon Ross) til «Kling no, klokka» med kalimbakomp til vokalen er stort. Det som sameiner, er den hypnotiske tiltrekkinga røysta til Eva Bjerga Haugen har. Ho har utvikla til det perfekte ein heilt særeigen fraseringskunst som stel det meste av merksemda.

– Lars Mossefinn – Dag og Tid, 2022

The Norwegian singer and pianist Eva Bjerga Haugen has approached the Christmas repertoire in an extremely interesting way. Together with a select band (guitarist Morten Askildsen, trumpeter Simen Kiil Halvorsen and double bassist Thomas Berg) she has prepared a subtle album «Stille Grender». These are not only well-known «christmas» standards, but also unknown compositions prepared in an interesting, atmospheric, and festive sound. Eva Bjerga Haugen not only sings in English, but also adds authenticity by singing Norwegian songs in her native language. The band has created unusual jazz interpretations of «O Come, O Come Emmanuel», the famous «Stille Natt» and «Snow», but also presents charming versions of Norwegian Christmas songs. And although the album permeates the mood of Christmas, a cheerful and festive winter, there is a lot of characteristic «Scandinavian touch of jazz” in this music. This is one of the most interesting Christmas albums in the world right now.

– Dionizy Piątkowski – Era Jazzu, 2022

Sånn synger du julen inn! Glem peis, varmepumper og pledd. I år kan du varme deg med Eva Bjerga Haugens knallgode juleplate. Juleplater er kompliserte øvelser. Her har vi en vinner. Eva Bjerga Haugen har laget et knallfint julealbum, enkelt og greit, sammen med trompetist Simen Kill Halvorsen, gitarist Morten Askildsen og kontrabassist Thomas Bang. Kvartetten har et usedvanlig godt håndlag med julematerialet (…). “Stille grender” er en av de beste juleplatene undertegnede har hørt på veldig, veldig lenge. Bjerga Haugen er en upretensiøs vokalist med en varm og klangfull stemme, og fantastisk stemmekontroll. Det kler sangene, som får en porsjon andakt, en dæsj blå jazz og balanserer svært godt på den bommen som går mellom tradisjon og nyskaping. De tar seg sine friheter i innpakningen, de er tross alt jazzmusikere, men de holder stort sett på kjernen og grunnpremisset i sangene. «De roper ikke, de skriker ikke. Og derfor har vi forsøkt etter beste evne å behandle dem med den aller største respekt, og ikke drukne dem i for mye pynt», har de selv skrevet om sin omgang med julesangene. Det er en meget god beskrivelse. (…) Et peisknitrende nikk til den amerikanske julen får vi i «Snow». Her kan du få litt Eva Cassidy-vibber når Bjerga Haugen helt ukomplisert synger seg gjennom snøværet. Den sangen bør på alle julelister. Å gjøre noe originalt og interessant med julemusikken er vrient. Unngår man den ene grøften, havner man fort nedi den andre. Denne gjengen viser imidlertid at de mestrer balansekunsten. (…) Du kan forresten høre hele sulamitten på konsert i St. Petri kirke i Stavanger 2. desember. Hvis du går, og ikke er fornøyd, skal jeg vippse deg det billetten kostet.

– Leif Tore Lindø – Stavanger Aftenblad, 2022

Lenke til albumet (2022) på Spotify her:

https://open.spotify.com/album/1ri5QE388njLvgB1EAAYoF?si=YsZDN0ynRf- 4typFdTOICw

Foto; Johnny Prøis